Rejnfan er almindelig - du finder den især langs veje. Planten har været anvendt til mange formål tilbage i tiden - foder til heste om efteråret, mod indvoldsorm eller når "børn skal vænnes fra diegivning, smørrer moderen sine bystvorter med plantens beske saft." Kilde 'Folk & flora' bind 4 side 277 (Brøndegaard, Rosenkilde og Bagger 1987) - planten kan også anvendes til plantefarvning og giver en smuk grøn-gul farve.
Her eksperimenteres med plantefarvning af en bomuld t-shirt. Det er vigtigt, at vaske t-shirten først, hvis den er ny. Uld er mere velegnet til plantefarvning end bomuld.
Her er det bundter af råuld, der er indfarvet. De studerende - der lavede eksperimeneterne med plantefarvningen ovenfor - fandt ud af, at det er en god ide ikke at blande planter og råuld i farvegryden - men i stedet koge planterne først og si farvebadet, inden ulden blandes i. Alternativt kan planterne lægges i en gazepose. For arbejdet med kartning og spinding af uld se Ankes blog
Her holdes styr på farveprøver af uldgarn farvet med forskellige planter.
En god hjemmeside med eksempler på velegnede farveplanter, samt beskrivelse af arbejdsprocessen - desuden kulturhistoriske informationer om klæde og klædedragt 'At klæde sig på'.
God fornøjelse! Ida
Værksted natur og teknik, UCSyd
Ingen kommentarer:
Send en kommentar