tirsdag den 20. april 2010

Sy-, og nørkleperiode!

Sy-, og nørkleperiode!
Udover at finde ud af hvordan en symaskine fungerer skal du mindst finde 2 gerne 3 andre tekstile teknikker som du viser noget med!
• Hvad kan du?
• Hvad kunne du tænke dig at lære?
• Og hvordan?
• Og hvem skal evt. have hjælp af!?
(senere skal du bruge disse færdigheder til at fremstille forskellige former for dukker – og dukkerne skal du siden bruge i forskellige former for pædagogisk virksomhed, men derop senere!)
Hvad vil tekstile teknikker sige? (hvis ikke I kender nogen så slå det op på WIKIPEDIA, div. opslagsværker, håndarbejdsbøger, spørg mødre eller oldefædre, naboen, bibliotekarer eller en gammel håndarbejdslærer!) - for det kan være…
strik
Hækling hæklblog: http://www.karenmarie.nu/6760
Broderie
• Nørkling(det kan jeg ikke)
Nålebinding
• Måske I selv kender andre håndværk!?
I skal som sagt kende til at bruge en symaskine
- så hvis ikke I har en, så find én der har!
Hvordan fungerer symaskinen, tråd den, spol, isæt spolen, skift nål, sy, ligeud, zig-zag, skift mellem forskellige stinglængder, og stingtyper, sy baglæns(hæft ende!), … kort sagt udforsk maskinen! Hvis den driller find ud af hvorfor(spørg en hvis du ikke kan finde ud af det via manualen!)
Her er en simpel syopgave hvis det kniber med de gode ideer ;O) grimrikker og en vejviser til symaskinekørekort til dem der har brug for en gulerod i form af et diplom( jeg skal nok laminere det næste gang vi ses).
Det handler således ikke om hvorvidt man bryder sig om at sy, strikke , hækle osv, men om at tilegne sig nogle færdigheder så man bliver i stand til at kunne sætte nogle processer i gang ;O)
Et fif kunne være at fremstille små stykker af de teknikker i vælger f.eks. strik og hækling – og bruge disse til klæder til dukkerne – det er overskueligt i størrelse og giver måske mere mening end hvis man bare sidder og laver prøver?!
Medbring på næste seminar og vis løbende proces og delproces på bloggen!
God arbejdslyst, Mette

Værksted, natur og teknik, University College Syddanmark

torsdag den 8. april 2010

Biotop 2 opgave

2. semester har valgt biotoper - og skal nu i gang med 2. biotop opgave:

Nu begynder en mere systematisk undersøgelse af dyr og planter din biotop - find og bestem minimum 5 smådyr (ledorme, insekter, spindlere, krebsdyr og/eller bløddyr)og 5 planter (urter og /eller træer)

Overvej hvordan du præsenterer planterne og dyrene på din biotop, således at de kan genkendes af andre. Beskriv dine iagttagelser af dyrene - se ideer til iagttagelser her på undervisningsbloggen

Beskriv dine planters voksested (lys/skygge, fugtigt/tørt mv.) og særlige kendetegn du kan iagttage - se ideer til iagttagelser af planter her på undervisningsbloggen

Beskriv også en organisme (dyr eller plante) eller et naturfænomen du har været optaget af. Afrund kort  - med, hvad du vil vide mere om / skal undersøge i den kommende netperiode C

Du kan hente hjælp til bestemmelse af de dyr du finder på: Danske-dyr.dk
(du finder login på Bb-siden - indscannede tekster - info media)


Du finder ideer til aktiviteter med dyr og planter på: obsnatur.dk eller skolen i skoven.dk og selvfølgelig her på undervisningsbloggen - brug indexet ude i højre side.

Køb dig et par gode håndbøger til at tage med på din biotop:
En bog om planter - en flora
En bog om det dyreliv du finder på din biotop - som 'Små dyr i skoven / sø og å / hus og have' af Lars-Henrik Olsen

Værksted, natur og teknik, University College Syddanmark

Planteholdsopgave

På jagt efter frø - Asbjørn samler ærter til nye ærteplanter... Godkendelse af valg af emne: Af emnet skal fremgå, hvilke plantehold gruppen vil arbejde med samt hvilken foreløbig litteratur, der anvendes (ud over den obligatoriske). Det forventes at alle i studiegruppen har et plantehold og fastholder proces og refleksioner på egen blog. Emneformuleringen afleveres på Blackboard. Der udarbejdes en pasningsvejledning på 8 - 10 A4 sider. Opgaven afleveres på Black board. Studiegrupperne er opponenter på hinanden opgaver. Følgende punkter skal indgå i beskrivelsen af jeres planteforløb (række­følgen er underordnet): NATURFAGLIGE OVERVEJELSER:



  • Planternes behov: Klima, vanding, gødning lysforhold, temperatur mv. Hvad er et frø? Hvad er en plante / plantens forskellige dele. Formeringsformer. Angiv litteratur og eventuelle links.

  • Forskellige dyrkningsforhold: Potter, drivbænke mv. beskrives. Lav evt. en tegning.

  • Kredsløb: Tegn kredsløbet for en af jeres planter (økosystemet). Før logbog over udviklingen i planteholdet.

  • Natursyn: Beskriv dit natursyn (individuelt) - hvordan afspejles det i jeres valg af aktivitetsforløb mv.? Er der overensstemmelse? Husk litteraturliste og at linke til udvalgte steder i jeres blogge. PÆDAGOGISK- DIDAKTISKE OVERVEJELSER:

  • Brugere: Hvilke brugergrupper er planteholdet velegnet til? Hvilke behov skal / kan planteholdet tilgodese?

  • Pædagogisk forløb: Udvælg en brugergruppe og beskriv et pædagogisk forløb i forbindelse med oprettelsen /såning og i tiden efter.... (konkrete idéer). Redegør for mål og relevant lovgivning for området.

  • Pædagogens rolle: I forhold til anskaffelse (indkøb / indsamling), daglig pasning og evt. bortskaffelse (forventninger, ansvar mv.) osv.

  • Husk litteraturliste og at linke til udvalgte steder i jeres blogge.

Hent inspiration til aktiviteter med frø og spiring på undervisningsbloggen God fornøjelse Ida


Værksted, natur og teknik, University College Syddanmark