fredag den 4. september 2009

Hyben

Hybenplanten - rynket rose - nedenfor er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark. Den er plantet mange steder ved kysterne for at give læ / holde på sandet. Den kan være meget dominerende og fortrænge den naturligt hjemmehørende vegetation. Du kan finde klitrose ved kysten og hunderose i skovbryn og på overdrev - de kan anvendes på samme måde som rynket rose.
”Hvis modenhedens milde magt af livet selv du lærte, da slår bag falmet rosendragt dit røde hybenhjerte.” Septembers himmel – tekst: Alex Garrf

Glem alt om ubehagelige barndomsminder om kløpulver ned ad ryggen - hyben er en skøn spise. Også selvom det kan være lidt bøvlet at rense. Det er lettest, hvis de ikke er alt for modne. Fra en kollega fik jeg et fif om at fryse hybene første - jeg dog ikke nået at prøve det af selv endnu - læg endelig en kommentar, hvis du har andre gode ideer ;-)

Hybene koges møre i vand.

De kogte hyben moses gennem en si - du kan også bruge en stavblender, hvis du har strøm i nærheden ;-)

Den færdige suppe smages til med sukker efter behag - og evt. citron saft. Serveres med flødeskum!
Se også et forløb om fremstilling af brombærmarmelade - med gode didaktiske overvejelser på Ankes blog
Hent mere inspiration i:
Naturens spisekammer - nye og gamle opskrifter fra mark, skov og strand; Jette Jonsson; Forlaget Mad & Kunst
Skovens bær og frugter; Ulla Wicksell; GADS Forlag - en god kulturhistorisk indledning; bestemmelsesnøgle; spændende opskrifter
God fornøjelse!
Ida

Værksted natur og teknik, UCSyd

3 kommentarer:

Anke sagde ...

Hej Ida, det ser da lækkert ud!!!
En ny inspiration jeg fik hos dig/jer var, at koge tingene udenfor.Ja, hvor for ikke. En god idee og man har sit køkken rent :)
Hilsen Anke

Ida Guldager sagde ...

Hej Anke

Det er dejligt med udemad - har planer om at tage til stranden og stryge rejer, hvis ellers bølgerne lægger sig lidt ;-)

Vh Ida

Anonym sagde ...

Interessant med madlavning udendørs - ja det er ret interessant, at f.eks. hyben koges ude i naturen, hvor de plukkes. Jeg har selv brugt en hel del hyben i min madlavning. Utroligt så sunde de er. 1 kop hybenpulver skulle svare til antallet af c-vitaminer i 40 appelsiner. Det her jeg læst på hyben-portalen http://www.alt-om-hyben.dk - har du nogle flere gode hyben-opskrifter, så jeg kan få noget inspiration. Laver selv en del hybenvin og hybenkompot.